Στο... χείλος του γκρεμού είναι η υγειονομική περίθαλψη στην Ευρώπη μετά την πανδημία. Οι γιατροί βρίσκονται σε εργασιακή εξουθένωση με αποτέλεσμα πολλοί να εγκαταλείπουν την Ιατρική και να αναζητούν άλλη επαγγελματική στέγη.
Οι ελλείψεις στα νοσοκομεία δεν αποτελούν μόνο πρόβλημα του ΕΣΥ, αλλά είναι πανευρωπαϊκό, ακόμη και για κράτη οικονομικά ακμαία. Στο πλαίσιο αυτό, οι Ευρωπαίοι Νέοι Γιατροί ενώνουν τις «φωνές» τους και ζητούν από την Ευρωπαϊκή Ενωση και τις εθνικές κυβερνήσεις άμεση δράση για την αντιμετώπιση της κρίσης που θα φανεί πολύ έντονα σε πέντε χρόνια, όπως λένε. Τα συστήματα Υγείας Ο Ευρωπαϊκός Σύλλογος των Νέων Ιατρών (EJD) -που εκπροσωπεί περισσότερους από 300.000 νέους γιατρούς στην Ευρώπη- ασχολήθηκε με την κρίση του ανθρώπινου δυναμικού της Ευρώπης στον τομέα της Υγείας στη Γενική του Συνέλευση, στη Νορβηγία. Σύμφωνα με όσα αναφέρει στον «Ε.Τ.» το μέλος του Δ.Σ. του Ευρωπαϊκού Συλλόγου και πρόεδρος του Δικτύου Νέων Ιατρών Ελλάδας, Κωνσταντίνος Ροδίτης, από την πανδημία «εξαντλήθηκαν τα συστήματα Υγείας, κυρίως σε επίπεδο προσωπικού». Εκτός από αρκετούς θανάτους επαγγελματιών Υγείας που καταγράφηκαν λόγω της Covid-19, πολλοί γιατροί συνταξιοδοτήθηκαν, ενώ πολλοί άλλοι παραιτούνται μην αντέχοντας πλέον την κατάσταση και αναζητούν να ασχοληθούν με επαγγέλματα άσχετα με την Ιατρική. Το ποσοστό αποχωρήσεων για όλους τους λόγους αγγίζει έως και το… 15% του συνολικού προσωπικού σε ορισμένες χώρες, όπως εξηγεί ο κ. Ροδίτης.
Χωρίς κίνητρα
«Οι γιατροί δεν είδαν ούτε κάποια αποζημίωση στην πανδημία ούτε κίνητρα να τους κρατήσουν στις θέσεις τους. Τα ωράρια είναι εξαντλητικά, δεν τηρείται η ευρωπαϊκή οδηγία για τις ώρες εργασίας και δεν γίνονται προσλήψεις λόγω της οικονομικής κρίσης ως συνέπεια του κορονοϊού αλλά και της ενεργειακής κρίσης που έχει προκύψει», σημειώνει ο εκπρόσωπος των Νέων Ιατρών, προσθέτοντας ότι σε μια πενταετία θα φανεί με τον πλέον εμφατικό τρόπο αυτή η υγειονομική κρίση και συστήματα θα καταρρεύσουν. Και φυσικά, σε μια νέα υγειονομική πρόκληση, που δεν είναι πλέον, σύμφωνα με όσα ισχυρίζονται οι ειδικοί, κάτι απίθανο, τα συστήματα Υγείας θα είναι απογυμνωμένα. «Τι θα γίνει εάν έρθει μια νέα πανδημία;», αναρωτιέται ο κ. Ροδίτης.
«Fast track» διαδικασίες για αποφοίτους Ιατρικής
Σε ορισμένες χώρες γίνεται μια προσπάθεια να αυξηθούν οι απόφοιτοι Ιατρικής. Σε όποιες σχολές υπάρχει ζήτηση αυξάνονται οι διαθέσιμες θέσεις, ενώ ανοίγουν και ιδιωτικές σχολές για Ιατρική. Ωστόσο, το συγκεκριμένο μέτρο θα δώσει αποτελέσματα σε περισσότερα από 15 χρόνια, σύμφωνα με τον κ. Ροδίτη, αφού ο χρόνος για να σπουδάσουν οι γιατροί και να ειδικευτούν είναι αρκετός.
Οι Νέοι Ιατροί, όπως αναφέρουν σε ανακοίνωση που εξέδωσαν με αφορμή τη Γενική Συνέλευση στο Οσλο της Νορβηγίας, προειδοποιούσαν ακόμη και πριν από την έναρξη της πανδημίας για την απουσία επαρκούς προγραμματισμού για το ιατρικό ανθρώπινο δυναμικό, τις δυσμενείς συνθήκες εργασίας και εκπαίδευσης που αντιμετωπίζουν οι νέοι γιατροί και οι επαγγελματίες Υγείας και τις συνέπειες στην ευημερία τους και τη φροντίδα των ασθενών τους.
Πολλές ώρες
«Οι νέοι γιατροί σε όλη την Ευρώπη είναι αντιμέτωποι με υπερβολικές ώρες και φόρτο εργασίας, έλλειψη ανάπαυσης κατά τη διάρκεια και μεταξύ των εφημεριών, έλλειψη ευκαιριών εκπαίδευσης και εκτεταμένη βία στο χώρο εργασίας τους», αναφέρουν.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στην Ελλάδα το ΕΣΥ αντιμετωπίζει απροθυμία νέων γιατρών να ενταχθούν σε αυτό και λόγω αποδοχών. Οι γιατροί προτιμούν την απορρόφησή τους στον ιδιωτικό τομέα ή ακόμη και τη… μετανάστευση σε άλλες χώρες για τις υψηλότερες αμοιβές.
Πηγή: ΜΑΡΙΑ - ΝΙΚΗ ΓΕΩΡΓΑΝΤΑ, https://eleftherostypos.gr/, 15/11/2022 15:17
Comments